“Koulurakentaminen”

Koulurakentaminen

 

Koulurakentaminen lähtee aina käyttäjien tarpeen, turvallisuuden ja viihtyvyyden huomioimisesta. Modernit koulurakennukset toteutetaan niin, että ne tarjoavat otollisen ympäristön virikkeille ja oppimiselle. Samalla ne tarjoavat joustavat mahdollisuudet erilaisille tilajärjestelyille.

Uuden koulurakennuksen suunnittelussa huomioidaan aina tilan kestävyys, käyttöikä ja terveellisyys. Valitsemalla toteutustavaksi puurakenteisen moduuliratkaisun, vältät perinteisen rakentamisen yleiset ongelmat ja riskit, kuten sisäilmaongelmat. Saat helppohuoltoisen, nopeasti muunneltavissa tai kokonaan siirrettävissä olevan sekä käyttäjien hyvinvointia tukevan ratkaisun.

 
”Kotimaisesta puusta valmistettu koulurakennus on kestävä valinta,
joka on käyttövalmis vain kuukausissa!”

 

Lue lisää: Moduulirakentaminen

Ekologinen koulurakentaminen on tätä päivää

 

Oppilaiden ja opettajien hyvinvointi ovat ratkaisevassa asemassa oppimistulosten ja käyttäjien terveenä pysymisen näkökulmasta. Sisäilmaan vaikuttavat merkittävästi rakentamisessa käytetyt materiaalit sekä toimiva ilmanvaihto, jotka on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheen alussa.

Ekologiset vaihtoehdot ovat kasvattaneet merkittävästi suosiotaan suomalaisessa koulurakentamisessa viime vuosien aikana ja niiden käyttö tulee edelleen kasvamaan. Suomen valtio tukee tällä hetkellä muun muassa hiilineutraaleja rakennustapoja, joista puurakentaminen on kaikkein suosituin.

Puu on ekologinen vaihtoehto siksi, että päärakennusaine tulee suoraan omista metsistämme kotimaisilta metsänomistajilta. Samalla prosessi tukee hyvää metsänhoitoa, minkä ansioista uutta raaka-ainetta syntyy enemmän kuin mitä tällä hetkellä Suomessa kulutamme. Toisin sanoen, puun osalta liikakäytön riskiä ei ole.

FM-Hausin rakennusprosesseissa hyödynnämme kaiken puun 100 %:sti aina havunneulasiin saakka. Näin esimerkiksi puurakenteisen koulun oppilaat voivat hyvillä mielin tiedostaa, ettei mikään osa heille toteutetun kohteen raaka-aineesta ole mennyt hukkaan.

Valitsemalla ekologisen puun koulurakennuksesi pääraaka-aineeksi, varmistat hengittävän ja luonnonmukaisen rakennustavan, jossa kaikki turhat kemikaalit ja kosteusriskit on minimoitu.

Lue lisää: Kestävä kehitys

Koulun rakentaminen puusta on nopeaa

 

Koulurakentaminen voi joskus olla haastavaa tarkan aikataulun vuoksi. Juuri siksi olemme FM-Hausilla jalostaneet prosessimme niin, että voimme tuottaa tarvittaessa uuden ja laadukkaan koulurakennuksen käyttöönne vain muutaman kuukauden varoitusajalla.

Käytännössä uusi koulurakennus toteutetaan puisista moduuleista, jotka kootaan tontilla lopulliseksi rakennukseksi. Koska moduulit valmistetaan kuivissa sisätiloissa, vuodenaika tai sää eivät vaikuta millään tavalla prosessin etenemiseen. Moduulit toimitetaan ja kootaan paikan päällä oman aikataulutoiveenne mukaan, jolloin saatte käyttövalmiin kohteen mahdollisimman pian käyttöön.

Itse valmistus ja käyttöönotto ovat perinteistä rakennustapaa varmempia ja nopeampia. Samalla kohteelle aukeaa aivan uudenlainen potentiaali muunneltavuudelle tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Mikäli tilankäytön tarve kasvaa, pienenee tai muuttuu, moduulien lisääminen, siirtäminen tai muokkaaminen on nopeaa.

Käytännössä vaikka koko rakennus voidaan purkaa ja koota kokonaan uudelle tontille lukemattomia kertoja ilman, että se vaikuttaa kohteenne laatuun millään tapaa negatiivisesti. Teet siis riskittömän ja vähemmän sitovan valinnan.

3 myyttiä moduulirakennuksista opetuskäytössä

 
Moduulirakennukset sopivat vain väliaikaiseen käyttöön

Väärin. Nykyaikaiset puurakenteiset moduulikohteet ovat vähintään yhtä pitkäikäisiä kuin perinteisin rakennusmenetelmin toteutetut koulut. Sen sijaan, että ottaisit rakennusprojektin ajaksi väliaikaisen moduulirakennuksen opetuskäyttöön, saat moduuliratkaisusta suoraan erinomaisen koulurakennuksen pysyvään käyttöön.

– Moduulirakennukset ovat muunneltavia ja siirreltäviä käyttötarpeiden kehittyessä.
– Kosteusriskit ovat alhaiset ja huoltaminen tarvittaessa helppoa.
– Mikäli korjaustarvetta tulevina vuosikymmeninä ilmenee, moduulikohteessa saneerauksen alle ei usein joudu koko kohde, vaan esimerkiksi vain korjausta vaativa moduuli.

 

Moduulirakennukset ovat kontteja

Väärin. Uusi puisista moduuleista valmistettu koulurakennus ei ulospäin välttämättä eroa mitenkään perinteisin rakennusmenetelmin toteutusta kohteesta. Usein käyttäjät eivät huomaa eroa millään tavalla, paitsi kenties viihtyvyyden parantumisena. Moduulirakentaminen on kehittynyt viime vuosina merkittävästi, jolloin vanha konttimielikuva on murentunut ja moduulit nousseet yhdeksi suosituimmista rakennustavoista myös visuaalisesti.

– Muunneltavuutensa ansioista moduulit tarjoavat monipuoliset arkkitehtuuriset mahdollisuudet.
– Mm. mieluisilla pintamateriaali- ja ikkunavalinnoilla saat kohteesta juuri omannäköisen ja koulumaailmaan sopivan.
– Kotimainen puu on suosittu ja pidetty materiaali, joka miellyttää suomalaisten silmää. Pehmeytensä ansioista arkkitehti voi suunnitella siitä uniikkejakin elementtejä tai yksityiskohtia.

 
Moduulirakennukset eivät sovi suuriin kohteisiin

Väärin. Moduulit eivät nykypäivänä useimmiten ole enää vain yhdestä elementistä koostuvia yksitoikkoisia pikkurakennuksia. Moduuleja hyödynnetään yhä enemmän suurten kerrostalokeskittymien, opetusrakennusten sekä toimitilojen toteuttamisessa. Suurimpia syitä ovat niiden nopea aikataulu, terveellisyys, muunneltavuus sekä hiilineutraalius.

– Moduuleista voidaan rakennuttaa aivan yhtä suuria kohteita kuin perinteisillä rakennustavoilla.
– Koulurakentaminen helpottuu moduulien ansioista, sillä tiloja voidaan kasvattaa, muunnella ja siirtää käyttötarpeen muuttuessa.
– Kotimaisen raaka-aineen ja tehokkaan tuotantoprosessin ansiosta suuretkin kohteet saadaan käyttöön nopealla aikataululla.

 

Koulurakentaminen FM-Hausin kanssa

 

Olemme toteuttaneet useita kiitosta saaneita kohteita nimenomaan opetuskäyttöön. Kanssamme varmistat, että projektisi etenee sujuvasti aikataulussa ja saat käyttöösi korkealuokkaisen kohteen.

 

1. Suunnittelemme kanssasi tavoitteisiisi vastaavan kohteen

 

2. Valmistamme kohteesi moduulit puusta kuivissa sisätiloissa Jokioisen tehtaallamme. Halutessasi pääset tutustumaan valmistusprosessiin.

 

3. Kuljetamme moduulit suojattuina tontille.

 

4. Asennamme moduulit paikoilleen ja huolehdimme loppukytkennöistä ja viimeistelyistä.

 

5. Kohteesi on valmis käyttöönottoon!

 

6. Annamme mielellämme tietoa myös jatkossa kohteen ylläpitoon ja muunneltavuusmahdollisuuksiin liittyen. Voit aina kääntyä ammattilaistemme puoleen.

 

Mikäli sinulla on akuutti tarve opetuskäyttöön tarkoitetulle kohteelle tai olet vasta suunnittelemassa, ota yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää esimerkkikohteista.

Moduulien lisäksi rakennamme puusta Mestarihalleja.
Voit ottaa meihin yhteyttä moduulien ja hallien osalta
myynti@fm-haus.fi tai puh. (+358) 3 424 9100