”Meyerille toimistotila Turkuun”

Puurakenteiset moduuliratkaisut modernisoivat telakan tilavuokraustarpeet ja päihittivät perinteiset rakennusmenetelmät

Turun Meyerin telakalla työskentelee päivittäin satoja ihmisiä, joista noin 75% on alihankkijoita. Heidän käyttöönsä on jo pitkään tarjottu erilaisia toimisto- ja taukotiloja, joiden päivittäminen alkoi olla ajankohtaista. Käytössä oli ollut vuosia erinäköisiä vuokrakontteja ja kiinteitä tiloja, jotka yhdessä muodostivat vaikeasti hahmotettavan sirpaleisen kokonaisuuden. Tilalle haluttiin selkeä aluesuunnitelma ja nykyaikaiset ratkaisut, joiden avulla käyttömukavuutta, paloturvallisuutta ja esteetöntä liikkumista haluttiin parantaa.

Lue lisää: Toimitilarakentaminen

 

Hakusessa oli nopea ja energiatehokas ratkaisu, joka olisi myös muunneltavissa tarpeen mukaan

Telakka-alue päätettiin siivota vanhoista konteista kokonaan. Kunnollisen projektisuunnitelman avulla yrityksen arvoihin sopivaa uutta ratkaisua lähdettiin kartoittamaan. Vanhanaikaisten konttien ja kiinteästi toteutettavien perinteisten rakennusten tilalle haluttiin ratkaisu, joka olisivat helposti muunneltavissa ja siirreltävissä, mikäli telakan tilatarpeissa tapahtuisi muutoksia.

 

Puurakenteisen moduulirakennuksen hyödyt herättivät kiinnostuksen nopeasti, vaikka niistä ei ollut aiempaa kokemusta

– Kriteereinä alkuvaiheessa vaikuttivat vahvasti yrityksemme arvot ja kokonaistavoitteet muun muassa energiatehokkuuden ja hiilineutraaliuden osalta, joita pyrimme jatkuvasti parantamaan. Ratkaisun oli oltava myös perinteistä rakennustapaa joustavampi tulevaisuuden muuttuviakin tilatarpeita ajatellen, Tero Lahti, Head of Investment program, Meyeriltä muistelee ja jatkaa,

– Moduuliratkaisuja emme olleet aiemmin hyödyntäneet, mutta niiden edut kävivät nopeasti selviksi. Halusimme löytää toteuttajaksi nimenomaan kyseisen rakennusalan ammattilaisen, jolla olisi kokemusta ja näyttöä vastaavista ratkaisuista. FM-Hausesta tuli heti positiivisesti erottuva mielikuva ja heidän kovat referenssinsä vakuuttivat, vaikka tiukan kilpailutuksen kautta mentiinkin.

Lue lisää: Moduulirakentaminen

Kolmikerroksiset moduulirakennukset kasattiin heti paikan päällä, jolloin telakan työ ei häiriintynyt

FM-Haus menestyi kilpailutuksessa hinnan, kokemuksensa, näyttöjen ja aktiivisuutensa ansiosta. Erityisesti ratkaisun joustavuus ja toteutusprosessin avoimuus kasvattivat luottamusta.

– Telakka-alueella haluamme maksimoida ihanteellisen tilankäytön. Halusimme kolmikerroksisen ratkaisun, jonka FM-Haus pystyi vaivatta toteuttamaan. Näin hyödynsimme maapinta-alan tehokkaasti. Sen korkeampaa emme halunneetkaan, sillä telakka-alueella näkymä rakennuskohteisiimme on perinteisesti haluttu pitää esteettömänä, Tero kertoo.

Telakalla on päivittäin töissä paljon ihmisiä ja liikenne on vilkasta. Jokainen tarpeeton työn seisahdus halutaan välttää ja kulkuväylät pitää avoinna. Tämän vuoksi moduulit toimitettiin sovittuina päivinä, jotka tiedettiin mahdollisimman rauhallisiksi. Ne kasattiin paikan päällä heti saapumisjärjestyksessä, jolloin telakkaa ei jouduttu käyttämään niin sanotusti moduulien säilytyspaikkana.

– Kaikki eteni sovitussa aikataulussa ja rakentamisesta aiheutuvat häiriötekijät saatiin karsittua minimiin. Itse rakennusvaihe oli todella nopea, Tero kertoo.

 

Uudet siirrettävät tilat vastaavat jopa 500:n henkilön tarpeeseen

Telakalle nousi nopeasti kaksi moduulirakennusta, jotka palvelevat päivittäin noin 500:aa käyttäjää. Tiloista löytyvät modernit yrityskohtaiset vuokratilat wc-., konttori- ja taukotiloineen sekä yhteiskäyttöön tarkoitetut suuremmat kokoustilat, joita vuokralaiset voivat varata tarpeensa mukaan. Tiloja saa halutessaan suoraan kalustettuna, eikä loppusiivouksestakaan tarvitse välttämättä huolehtia itse. Turvallisuus ja kulunseuranta viimeisteltiin moderneilla älylukoilla.

– Saimme tiloista juuri sellaiset kuin halusimme ja pystyimme suunnittelemaan ja muokkaamaan ne telakalla työskenteleville sopiviksi. Vuokralaisille tehdyn kyselyn mukaan käyttäjät ovat olleet oikein tyytyväisiä, Tero kertoo.

Moduulirakennukset sijoitettiin keskeiselle alueelle peräkanaa, jolloin erilaisia kontteja ei ole enää hajanaisesti alueelle levitettynä. Nyt kulkuväylät ja sijoittelu ovat aiempaa toimivammat, mikä on äärimmäisen tärkeää suurikokoisia erikoiskuljetuksia ja vilkasta liikennettä hallittaessa.

 

Telakan parhaat tilat alihankkijoille reilulla vuokrahinnalla

Tärkeää rakennusratkaisun valinnassa oli varmistaa kohtuullinen vuokrataso alihankkijoille. Tilojen oli oltava nopeasti pystyssä, laadukkaat, mutta ei kuitenkaan niin kalliita, että ne nostaisivat loppukäyttäjien vuokratasoa.

– FM-Haus vastasi nopeasti kaikkiin tarpeisiin. Ensimmäisen moduulitoimituksen jälkeen saimme tehdä toiseen moduulitoimitukseen vielä hieman spesifejä muutoksia, joita halusimme sen kohdalla hioa. Kaikki onnistui joustavasti. Moduulirakennukset ovat laadukkaat, mutta eivät telakkaympäristöön niin sanotusti ylilaatuisia toimistotiloja, jotka edellyttäisivät vuokralaisiltamme kohtuutonta vuokraa. Lopputulos on kaikille win-win, Tero kiittelee.

Uudet moduulitilat ovat Teron mielestä tällä hetkellä telakka-alueen parasta antia ja hän näkee mahdollisena, että he tulevat suosimaan vastaavia ratkaisuja myös jatkossa.

 

Vierailut FM-Haussin tehtaalla vakuuttivat: tärkeimpiä yhteisiä arvoja aito kumppanuus ja ympäristöystävällisyys

Tero ja muut Meyerin telakan projektityöryhmäläiset kävivät vierailemassa useaan otteeseen FM-Hausen tehtaalla ennen projektia ja sen aikana. Kun kyse on suuresta tilauksesta ja satoja ihmisiä palvelevasta ratkaisusta, laadusta haluttiin olla varmoja.

– Kyllähän sitä tuli muutama täsmäisku tehtyä laadunvalvonnankin näkökulmasta. Halusimme omin silmin nähdä, miten FM-Hausella hommat tehdään. Aina oli vastaanottavainen ilmapiiri ja niin sanotusti avoimet ovet mennä käymään ja seuraamaan. Se vakuutti, Tero kertoo tyytyväisenä.

Vaikka kilpailukykyinen hinta oli yksi tärkeimmistä kriteereistä, niin lopulta kokonaisuus ja muut arvot painavat Meyerin päässä enemmän, kuin välttämättä kaikkein halvin vaihtovaihto. FM-Hausilla hinta oli kohdallaan, mutta Tero kertoo kokeneensa muun tiimin kanssa tärkeäksi myös yhteiset arvot ja tavoitteet.

– Me arvostamme sellaista kumppanuutta ja palvelua, joka ei katkea heti kaupan teon jälkeen. FM-Hausin edustajat ovat tulleet matkan varrella hyvin tutuiksi ja heitä aidosti kiinnostaa kuulla, miten meillä menee. Samoin heidän painottamansa ympäristöystävälliset arvot ja niiden edistäminen menevät hyvin yksiin omien arvojemme kanssa, Tero puntaroi.

– Löysimme heistä nimenomaan puurakenteisen moduulirakentamisen syvän pään ammattilaisen, jolla on kokemusta ja näkemystä ja jonka kanssa teemme mielellämme yhteistyötä myös jatkossa. Helposti voin suositella heidän palveluitaan muille, hän päättää.

 

MEYER TURKU OY, on yksi Euroopan johtavista laivanrakennusyrityksistä. Turun telakka perustettiin vuonna 1737 ja se on erikoistunut rakentamaan hyvin monimutkaisia, innovatiivisia ja ympäristöystävällisiä risteilyaluksia, matkustaja-autolauttoja sekä erikoisaluksia. Tutustu lisää>>

“Voi olla tyytyväinen kun hommat tehdään sovitusti”

Moduulien lisäksi rakennamme puusta Mestarihalleja.
Voit ottaa meihin yhteyttä moduulien ja hallien osalta
myynti@fm-haus.fi tai puh. (+358) 3 424 9100