Kohti
Pikku-Finlandiaa

Kuva: Aalto-Studio

 

Pikku-Finlandia

 

Pikku-Finlandia on ennennäkemätön väistötilaksi luokiteltava rakennus, joka korvaa Finlandia-talon sen peruskorjauksen aikana. Finlandia-talon peruskorjaus käynnistyy vuoden 2022 alussa ja kestää noin kaksi ja puoli vuotta. Peruskorjauksen ajaksi palvelut siirtyvät Finlandia-talon viereen nousevaan paviljonkimaiseen Pikku-Finlandiaan, joka tulee toimimaan kaupunkilaisten ja matkailijoiden viihtyisänä kohtaamispaikkana sekä tapahtumakeskuksena. Näillä sivuilla voit seurata ihastuttavan Pikku-Finlandian matkaa vaihe vaiheelta.

Tervetuloa mukaan!

”Pikku-Finlandia on suomalaisen puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja se sulautuu ihanteellisesti puistomaiseen ja merelliseen maisemaan. Pikku-Finlandia tulee varmasti toimimaan suunnannäyttäjänä, sillä se edustaa kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaista rakentamista.”

Pikku-Finlandia pähkinänkuoressa

 
✔️  Pikku-Finlandia rakennetaan Finlandiatalon ja Töölönlahden puiston väliin Karamzininrannan katuaukiolle.
 
✔️  Pinta-ala 2 750 bruttoneliömetriä.
 
✔️  Enimmäishinta 9,9 miljoonaa euroa.
 
✔️  Työn tilaajana on Helsingin kaupunki.
 
✔️  Suunnittelu on Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja opettajien käsialaa.
 
✔️  Urakointikilpailun voitti kotimainen FM-Haus Oy. Rakentaminen alkoi keväällä 2021.
 
✔️  Pikku-Finlandia valmistuu vuoden 2021 lopussa ja käyttöönotto tapahtuu 2022 vuoden alussa. Näin ollen Finlandiatalon palveluihin ei tule katkoja.

”Tiesitkö? Pikku-Finlandia muuntuu myöhemmin päiväkoti- tai koulurakennukseksi ja se siirretään kokonaan uuteen paikkaan. Laskennallinen käyttöikä on 20–30 vuotta.”

Pikku-Finlandia
rakennetaan puusta

 

Pikku-Finlandia rakennetaan kokonaan suomalaisesta puusta. Toteutuksesta vastaa kotimainen FM-Haus Oy, jolla on yli 25 vuoden kokemus puurakentamisesta. Mutta miksi juuri puusta?

Tavoite:
Helsingin kaupunki halusi Finlandiatalon väistötilaksi ratkaisun, joka tukee kiertotalouden tavoitteita. Väliaikaisen rakennuksen oli oltava ekologinen ja pitkäkäyttöinen myös Finlandiatalon projektin jälkeen. Samalla sen oli edustettava tyylikkäästi Finlandiatalon henkeä ja arkkitehtuuria. ”Pikku-Finlandialle oli siis jo alkuvaiheessa kovat odotukset. Sen olisi oltava kestävästi rakennettu väistötila, joka ei näytä väistötilalta.”

Toteutus:
Helsingin kaupunki valitsi Pikku-Finlandian suunnittelutyöhön kumppanikseen Aalto-yliopiston arkkitehtuurinlaitoksen opiskelijoita ja opettajia, jotka toimivat kaksivaiheisen studioharjoitustyön kautta.

Lopputuloksena syntyi paviljonkimainen puurakennus, jonka toteuttaminen on vähäpäästöistä ja jonka elinkaari on pitkä: Finlandiatalon projektin jälkeen Pikku-Finlandia muunnetaan ja siirretään kokonaan uuteen paikkaan, ensimmäiseksi päiväkoti- tai koulukäyttöön. Myöhemmin kenties muuhun tarkoitukseen riippuen siitä, missä Helsingin kaupungilla on tulevina vuosina ja vuosikymmeninä suurin tarve.

Pikku-Finlandia valmistetaan puisista moduuleista FM-Hausin tehtaalla Jokioisilla. Sieltä ne toimitetaan normaaleja liikenneväyliä pitkin Töölönlahdelle, jossa ne kootaan yhtenäiseksi rakennukseksi.

”Töölönlahti saa kaikille avoimen viihtyisän olohuoneen, jonka suuret salit ja käytävien 95 puupilaria ovat jo itsessään kokemus. Pikku-Finlandian ravintola-, terassi- ja tapahtuma-alueet ilmentävät ihanteellisesti suomalaista puuarkkitehtuuriosaamista.”

Finlandiatalon projektin jälkeen FM-Haus vastaa Pikku-Finlandian käyttötarpeen muutoksista ja siirtämisestä seuraavaan kohteeseen. Rakennus tulee tarjoamaan hienot puitteet mitä moninaisimpiin tarpeisiin.

”Jo tarjousvaiheessa kirkastimme, miten toteutamme arkkitehtuurisesti upean Pikku-Finlandian sekä miten käyttötarkoituksen muutos projektin jälkeen etenee. Kyseessä ei ole kertakäyttörakennus, vaan huikeat mahdollisuudet tarjoava moduuleista koostuva kokonaisuus, jota ei ulkoapäin tiedä moduulirakennukseksi.”
– Tenho Räisänen, FM-Hausin urakoinnista vastaava avainasiakaspäällikkö

Muuntojoustavuus

 

✔️ Pikku-Finlandia on väistötila, joka ei näytä väistötilalta. Rakennus ei ole kertakäyttöinen, vaan jo suunnitteluvaiheessa on varmistettu pitkä käyttöikä.

✔️ Rakennuksen muunneltavuus mahdollistetaan käyttämällä rakennustekniikkana puisia moduuleita, joita on mahdollista purkaa, siirtää ja kasata uudelleen tehokkaasti.

 

Ekologisuus

✔️ Kotimaiseen puurakentamiseen panostaminen on Suomen valtion ja Helsingin kaupungin strateginen tavoite, johon Pikku-Finlandia vastaa.

✔️ Puu on 100 % luonnonmukainen läheltä tuleva materiaali, joka tarjoaa käyttäjille terveelliset tilat. Puurakennus vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta, sillä sen hiilijalanjälki on miinusmerkkinen.

 

Innovatiivisuus

✔️ Puiset moduulit avaavat lähes rajattomat mahdollisuudet arkkitehtuuriselle innovatiivisuudelle. Pikku-Finlandia toteutetaan arkkitehtien suunnitelmien mukaisesti joustavan yhteistyön kautta.

✔️ Pikku-Finlandia on ennennäkemätön kokonaisuus, joka edustaa uudenajan väistötiloja. Kohteessa yhdistyy klassisia ja moderneja piirteitä, kuten autenttisen rakennusmateriaalin, eli puun, näkyminen.

Pikku-Finlandian toteuttajat

 

Pikku-Finlandia toteutetaan Helsingin kaupungin, Aalto-yliopiston ja FM-Hausin yhteisprojektina. Tiivistä yhteistyötä on tehty jo ensimmäisistä suunnitteluvaiheista lähtien.

 

FM-Haus Oy – rakentaja
Kotimainen FM-Haus Oy voitti tarjouskilpailussa Pikku-Finlandian urakoinnin. Puisiin moduulirakennuksiin erikoistunut yritys tietää, miten kohde valmistetaan, toimitetaan ja kootaan arkkitehtien suunnitelman mukaisesti. FM-Haus tulee vastaamaan myös Pikku-Finlandian siirtämisestä ja käyttötarpeen muutoksista Finlandiatalon peruskorjauksen jälkeen.

– Asiantuntemuksemme tämänkaltaisten projektien toteuttamiseen on vahvaa. Kyseessä on kuitenkin hyvin uniikki hanke, johon annamme innolla täyden 110 %:n panoksemme. Meillä on kirkas yhteinen tavoite kumppaniverkoston ammattilaisten kanssa ja yhteistyö on ollut erinomaista.

– Tenho Räisänen, FM-Hausin projektista vastaava avainasiakaspäällikkö

 

Helsingin kaupunki – tilaaja
Vuonna 1971 valmistunut Finlandiatalo on Alvar Aallon suunnittelema rakennus, joka on Helsingissä merkittävä, historiallinen ja tunnettu kohde. Peruskorjaus tyhjentää Finlandiatalon kokonaan, mutta kaupunkilaisille ja matkailijoille tärkeiden palveluiden ei haluttu katkeavan remontin aikana.

”Palvelut jatkuvat Helsingin kaupungin kiertotaloustavoitteisiin vastaavassa modernissa väistötilassa. Pikku-Finlandian ansiosta Finlandiatalon remontti nopeutuu noin 1,5 vuodella, mikä tuo myös kustannussäästöjä.”

 

Aalto yliopisto – suunnittelijat
Pikku-Finlandia on Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Wood Program ja Building Design Studion opiskelijoiden ja opettajien suunnittelema. Kaksivaiheisessa studioharjoitustyössä valittu projektiryhmä vastasi Helsingin kaupungin tavoitteisiin Finlandiatalon tyyliin sopivan, ekologisen ja muunneltavan väistötilan toteuttamiseksi.

”On ollut hienoa olla mukana toteuttamassa omaa suunnitelmaa kohta valmistuvana arkkitehtina. Projekti on tuonut yhteen arkkitehtuurin, puuarkkitehtuurin ja siirrettävien väliaikaisten rakennusten toteuttajan, jolla on nimenomaan erikoisosaamista siirrettävistä puurakennuksista. Pikku-Finlandia nostaa puuarkkitehtuurin näkyvyyttä entisestään – kenellekään tuskin jää epäselväksi, että kyseessä on puurakennus. Toivon myös, että se herättää keskustelua siitä, että puuta voitaisiin käyttää enemmänkin rakennusmateriaalina niin sanotusti raakana.”
– Jaakko Torvinen, arkkitehtiopiskelija, Aalto-yliopisto

 

Seuraa Pikku-Finlandian matkaa
Pikku-Finlandian vuosikymmenten matka on vasta alussa. Päivitämme tälle sivulle ajankohtaisia uutisia projektin etenemisestä. Ota sivu seurantaan, mikäli haluat pysyä kärryillä projektin eri vaiheista ensimmäisten joukossa!

Ota myös somekanavat seurantaan

Lisätiedot:
Voit olla meihin yhteydessä ja kysyä lisää Pikku-Finlandia-projektista. Annamme mielellämme haastatteluja sekä kokoamme tarvittaessa kuvia median käyttöön.

Kalle Lahtinen
First Impression Manager, FM-Haus Oy
puh. +358 44 710 9541
kalle.lahtinen@fm-haus.fi