“Tässä on meidän
tarinamme”

FM-Haus Oy

 

Olemme vuonna 1996 perustettu suomalainen perheyritys. Tarinamme sai alkunsa 90-luvun synkimpien lamavuosien aikaan – ehkä juuri siitä loputon periksiantamattomuutemme, taistelutahtomme ja lopulta menestyksemme kumpuaa.

2020-luvulla tultaessa olemme ottaneet monta kasvuharppausta, ja matkalle mahtuu paljon yllättäviäkin käänteitä. Tänä päivänä kehitämme kotimaista puurakentamista jatkuvasti vastaamaan täydellisesti asiakkaidemme tarpeisiin: luomme terveellisiä ja turvallisia tiloja – ekologisuudesta ja kestävyydestä tinkimättä.

 

FM-Haus pähkinänkuoressa:
– 25-vuotias suomalainen perheyritys
– yli 2000 tyytyväistä asiakasta ympäri Suomea
– yli 90 alan ammattilaista
– Täyden palvelun kumppani puurakentamiseen: omat kirvesmiehet, laatoittajat,
suunnittelijat, vastaavat mestarit, työnjohtajat, sähköalan ammattilaiset, lvi-asentajat jne.
– Toteutamme puurakenteiset hallit, kaupat, liikekiinteistöt, koulut, päiväkodit jne.
– Olemme tunnetun Mestarihallin (M-Halli) kehittäjä.
– Olemme hyvä työpaikka! Vuonna 2019 saimme Great Place to Work -sertifioinnin

 

Haluatko osaksi tarinaamme? Katso lisää Meille töihin -osiosta =>

Hyppää seuraavaksi syvemmälle tarinaamme, jonka vaiheet sinulle kokoaa itse perustajamme ja toimitusjohtajamme Juhani Sjöman.

 

Yrittäjyys virtasi verissä – bensakauppiaan poika, timpurin pojanpoika, halusi suunnitella ja rakentaa.

Juhani Sjömanin synnyinkoti on vain kivenheiton päässä FM-Hausin nykyisistä tuotantotiloista Jokioisilla.
– Olen kyltymätön ekstrovertti ja aina menossa oleva yrittäjä. Totuin jo nuorena siihen, ettei työ- ja vapaapäiviä erikseen juuri ole, Juhani hymyilee.

Useamman sinnikkään yrityksen kautta opiskelupaikka rakennustekniikan puolelle aukesi Poriin. Insinöörinpaperit Juhani sai käteensä juuri ennen lamaa 90-luvun alussa. Töitä onneksi riitti.
– Työskentelin useita vuosia palkollisena rakennesuunnittelualan yrityksessä. Kun lama Euroopassa ja Suomessa syveni, tunsin, että on keksittävä jotain uutta. Voisi melkein sanoa, että lama lietsoi taistelutahdon, joka on vaikuttanut paljon kasvutarinaamme, hän muistelee.

 

Kaveriporukka löi päänsä yhteen lamavuosina: laadukas puurakentaminen oli idea ylitse muiden

Elettiin vuotta 1994, kun Juhani istui kahden kaverinsa kanssa pohtien, että mitähän sitä isona tekisi. Palkkatöitä oli, mutta lama alkoi syödä varmuutta tulevaisuuteen. Miten tilanteeseen voisi itse vaikuttaa?
– Olin itse tehnyt suunnittelutyötä Saksaan ja puhun kieltä sujuvasti. Toinen kaverini oli niin ikään suunnittelija ja tunsi yrityksen, joka harjoitti puutavaran vientiä Saksaan. Kolmas tunsi markkinaa oman myyntityönsä kautta.

Lamasta huolimatta Saksassa rakennettiin, etenkin puisia omakotitaloja ekotalotrendin mukaisesti. Idea oli siinä! Yrityksen nimeksi valittiin kohdemarkkinaan sopiva Finnmeister-Haus, joka lyhennettiin lopulta muotoon FM-Haus.
– Saksan markkina supistui kuitenkin kuin seinään maiden yhdistyessä. Valtio ei tarjonnut siellä enää tukia puurakentamiseen. Olimme ensimmäisen haasteen edessä ennen kuin kerkesimme kunnolla aloittaakaan, Juhani muistelee.

 

Suomalaisten maataloushallien kysyntä räjäytti potin vuonna -98

Saksasta oltiin keretty kuitenkin saamaan jo ensimmäisiä tarjouspyyntöjä ja tekniikka omaa tuotantoa varten oli olemassa. Juhani huomasi kumppaneidensa kanssa, että EU tarjosi Suomessa LFA-tukea maatalousrakentamiseen, mikäli tilat tehtäisiin puurakenteisina.

Suomessa ei juuri ollut puurakentamiseen erikoituneita konehallitoimittajia. Siinä oli uusi markkinarako.
– Kun tieto tuesta tuli, ilmoittauduimme siitä paikasta Kone-Killeri -messuille, ja lupauduimme tekemään sinne 288-neliöisen, kylmän hallin. Näyttelyn aikana meille jätettiin 322 tarjouspyyntöä, joista poiki lopulta 42 kauppaa, Juhani kertoo.

Loppu on historiaa hallirakentamisen saralla. FM-Hausin Mestarihalleja, nyk. M-Halleja, löytyy ympäri Suomea. Ennen vuosituhannen vaihdetta FM-Hausin puurakentaminen laajeni myös maneeseihin, lämpölöihin, kanaloihin, emolehmäpihattoihin, navettoihin sekä myöhemmin teollisuushalleihin ja varastoihin.
– Mitä olemmekaan rakentaneet, olen itse aina rakastanut rakentaa nimenomaan puusta. Silloinkin kun se ei ollut muodikasta, Juhani nauraa.

2000-luku oli puisten kaupparakennusten nousukausi –
jolle ei näy loppua

FM-Hausilla huomattiin nopeasti, että puurakenteinen konehalli taipuu myös moneen muuhun. Helppo korjattavuus ja puun kyky sitoa vettä itseensä ovat eräitä tekijöitä, jotka tekevät siitä ihanteellisen raaka-aineen. Kiinnostus laajeni myös asiakaskunnassa.

– Tradekan kiinteistöjohtaja kysyi, voisiko puuelementtirakentaminen olla nerokas ja edullinen tapa kaupparakentamiseen. Siitä se sitten lähti. 2000-luvulta alkaen kaupparakentaminen on tuonut Jokioisen tehtaallemme kasvavasti töitä, Juhani kertoo.

Hyvinkäälle toteutettiin kokonaan puuelementeistä valmistettu ensimmäinen Siwa-kaupparakennus. Se on jäänyt Juhanin mieleen.

– Tämän jälkeen vastaavasta kiinnostuivat myös SSO sekä muut osuuskaupat ja lähikauppaketjut. Suurin buumi puisten elementtirakennusten tuotannossa kaupan alalla osui rahoituskriisin aikaan vuosille 2008–2009. Tämän jälkeen kysyntä on jatkunut tasaisena, Juhani kertoo.

 

Halliliiketoiminta kasvoi yrityskauppojen myötä 2010-luvulla: nopea tuotantotilojen laajennus ja ensimmäiset suuren luokan kaupat

2010-luvun puolivälin lähestyessä FM-Hausilla otettiin jälleen suuri kasvuharppaus. Jo tähän asti, lamasta ja finanssikriisistä huolimatta, oltiin osattu olla aina niin sanotusti oikeassa paikassa oikeaan aikaan – oikeiden asioiden äärellä.

– Ostimme Cramolle kuuluneen halliliiketoiminnan ja uusia projekteja tuli niin paljon kuin kerkesimme tekemään. Kesällä 2015 saimme suurelta osuuskaupalta merkittävän projektin, joka on ollut yksi mieleenpainuvimmista hetkistä urallani, Juhani sanoo.

Suuri projekti oli erävoitto, mutta vaati nopeaa tuotantotilojen kasvattamista. Uusi tuotantohalli saatiin käyttöön reilussa kolmessa kuukaudessa ja projekti vietiin kunnialla maaliin.

Moduulirakentamista on tämän jälkeen jatkettu lukemattomien hienojen kohteiden parissa.

– Naantalin sataman tunnettu ravintola- ja saunarakennus, Turun telakan Meyer, S-marketit, lukuisat koulut, päiväkodit, toimistorakennukset sekä Pikku-Finlandia esimerkiksi. Jokainen kohde on uniikki ja jää osaksi tarinaamme, Juhani tunnelmoi.

2020-luvulla tekniikkaa kehitetään jatkuvasti – tuotantotilat ovat paisuneet jo 6500 neliöön

Ei bulkkitavaraa, vaan sopivasti räätälöityä. Kustannustehokasta, kestävää ja terveellistä. Ekologista. Nopeasti. Suomalaisuus, puurakentaminen sekä periksiantamattomuus ja jatkuva kehittyminen ovat osa FM-Hausin dna:ta.
Työyhteisön kasvaessa on panostettu myös kulttuuriin. Tätä todentaa muun muassa vuonna 2019 saatu Great Place to Work -sertifointi, joka kertoo työntekijöiden tyytyväisyydestä FM-Hausilla.

– Tuemme jokaisen osaajamme omia vahvuuksia ja pyrimme jatkuvasti kehittymään yhdessä. Pitkäaikaisin työntekijämme on viihtynyt meillä alusta asti, jo yli 25 vuotta, Juhani kiittelee.

Viime vuosina panostukset jalostuneeseen omaan tuotantoon ovat poikineet hyvin hedelmää. Tuotantotiloissa asiakkaiden elementit valmistuvat kuivissa sisätiloissa mutkattomalla tiimityöllä. Näin suuriakin kohteita saadaan toteutettua nopeasti laadusta tinkimättä.

– Tuotannossamme ei ole tehtävää, johon en olisi itsekin tutustunut juuria myöten. Meillä jokaisesta vaiheesta vastaa alan ammattilainen. Vain siten varmistamme aukottoman laadun, työn mielekkyyden ja lopulta asiakastyytyväisyyden, Juhani sanoo.

 

Mihin seuraavaksi? Puurakentamisen tulevaisuus näyttää vahvalta

Mieleenpainuvat 25-vuotisjuhlat on juhlittu. Sitoutuneet asiakkaat ovat tehneet uusia tilauksia jo 10 jopa 15 vuoden ajan. Uusia moduulielementtikohteita toteutetaan niin julkiselle kuin yksityiselle puolelle. Valtio tukee puurakentamista kasvavissa määrin.

– Puurakentaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin. Hiilineutraaliustavoitteet, kestävä kehitys ja terveellisyyden vaatimukset rakennuksissa ovat välttämätön kehityssuunta. Asiakkaidemme kanssa tulemme edelleen kehittämään kestäviä ja muunneltavia tiloja, jotka vastaavat sekä tämän päivän että tulevien vuosikymmenten tarpeisiin, Juhani vakuuttaa.

– Toivomme, että samoista asioista kiinnostuneet yritykset ja organisaatiot ovat meihin rohkeasti yhteydessä. Olemme tähänkin asti kehittäneet toimintaamme nimenomaan asiakastarpeiden pohjalta. Meillä on valtava kokemus puurakentamisen suunnittelu- ja toteutustöistä. Sillä saralla olemme asiakkaillemme varmasti vahvin kotimainen kumppani Juhani lupaa.

Kasvun ja kehityksen jatkuessa etsimme joukkoomme jatkuvasti myös lisää alan osaajia, jotka jakavat intohimomme puurakentamiseen! Mikäli olet kiinnostunut urasta meillä ja tahdot osaksi kasvutarinaamme, lue lisää Meille töihin -osioista ja ota yhteyttä.

“Tervetuloa meille”