“Me teemme tilaa tulevaisuudelle.”

Strategianamme on vastata modernin ja hektisen yhteiskunnan haasteisiin. Siksi me kehitämme jatkuvasti tapoja tehdä tilaa joustavasti ja kestävästi.

FM-Haus Oy on vuonna 1996 perustettu innovatiivinen perheyritys. Olemme tulleet tunnetuksi Mestarihallien rakentajana. Meillä onkin yli 2000 tyytyväistä asiakasta ympäri Suomea. Nyt kehitämme tuotteitamme vastaamaan paremmin tulevaisuuden tilaratkaisun ja rakentamisen tarpeita.

Tuotantotilamme sijaitsevat Jokioisilla, valtatie 10:n varrella. Työllistämme 90 rakentamisen ammattilaista kirvesmiehistä laatoittajiin, sähkömiehistä ja lvi-asentajista suunnittelijoihin.

Meidän tarina

Aina puusta

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Juhani Sjöman työskenteli rakennussuunnittelijana. 1990-luvun lama hyydytti rakentamisen tyystin kotimaassa ja pitkälti Euroopassakin.

”Oli pakko keksiä jotain uutta. Ainoastaan yhdistyneessä Saksassa rakennettiin, ja siellä meneillään olleeseen ekotalotrendiin pyrimme mukaan puuelementtirakenteisilla omakotitaloilla. Sen vuoksi yrityksen nimikin on saksalaisperäinen, Finnmeister-Haus, josta nimilyhenne FM-Haus tulee”, Sjöman kertoo.

Talomyynnin tyrehtyessä kehitettiin tapoja rakentaa puuelementeistä kone-, auto- ja tuotantohalleja. Näin sai alkunsa Mestarihalli-tuotemerkki, joka nykyään tunnetaan M-hallina. ”Olen aina halunnut rakentaa puusta, silloinkin kun se ei ollut yhtään muotia”, Sjöman hymyilee.

Vuonna 1998 uuden EU-ohjelmakauden myötä maatalousrakentamiseen oli mahdollista saada LFA-tukea sillä ehdolla, että tilat tehtiin puurakenteisina. Se toimi lähtölaukauksena hallien rakentamiseen.

”Kun tieto tuesta tuli, ilmoittauduimme siitä paikasta Kone-Killeri -messuille ja lupauduimme tekemään sinne 288-neliöisen, kylmän hallin. Näyttelyn aikana meille jätettiin 322 tarjouspyyntöä, joista poiki lopulta 42 kauppaa”, Sjöman muistelee.

Konehallien ohella rakennettiin maneeseja, lampoloita, kanaloita, emolehmäpihattoja sekä navettoja.

”Puurakenteinen konehalli on käytännöllinen. Jos kyntöauralla kolhaisee seinään viisteen, sen saa korjattua muutamalla laudanvaihdolla toisin kuin pelti- tai uretaanielementtiseinän.” Toinen tärkeä tekijä on puun kyky sitoa kosteutta itseensä. Puurakennuksessa ei ole kondenssiongelmaa eli kosteus ei tiivisty kattoon niin, että se tippuisi pisaroina koneiden päälle. Kun halleja oli tehty vajaa pari vuotta, hoksattiin, että rakentamistapa soveltuu erinomaisesti myös moneen muuhun tarkoitukseen. Tradekan kiinteistöjohtaja arvioi, että puuelementtirakentaminen voisi olla nerokas ja edullinen tapa kaupparakentamiseen. 2000-luvulta alkaen kaupparakentaminen on tuonut jokioislaiselle yritykselle paljon työtä.

Toiminnan kehittyessä Jokioisissa rakennettiin uutta toimitilaa halli toisensa perään. Toimitilojen laajennus tehtiin ajatuksella, että ne voitaisiin sitten tarvittaessa yhdistää. Nyt näissä halleissa on toimiva tuotantolinja.

“Tilamestarien kodissa on hyvä olla.”

Moduulien lisäksi rakennamme puusta Mestarihalleja.
Voit ottaa meihin yhteyttä moduulien ja hallien osalta
myynti@fm-haus.fi tai puh. (+358) 3 424 9100