Skip to content

Mitä jos rakentaisit puusta?

  Kasvavan kulutuksen takia monet resurssit käyvät yhä niukemmiksi ja esimerkiksi rakentamiseen käytettävä puu uhkaa loppua tulevaisuudessa.

  Maapallomme on täynnä hiekkaa, mutta vain murto-osa siitä kelpaa rakentamiseen. Aavikkohiekasta ei saada lujaa ja kestävää betonia, vaan siihen tarvitaan karkeampaa hiekkaa ja soraa, joka on lähes yhtä uusiutumaton luonnonvara kuin öljy.

  Jokaisen betoniin tarvittavan sementtitonnin valmistus vapauttaa ilmaan myös noin 900 kiloa hiilidioksidia. Nykyisellä betoninkulutuksella tämä tarkoittaa noin viittä prosenttia kaikista maailman kasvihuonepäästöistä.

  Jotta voimme turvata näiden kriittisten materiaalien saatavuuden, meidän on lisättävä korvaavien materiaalien määrää ja materiaalien kiertoa merkittävästi. Tosin kierrätysbetonista ei voida toistaiseksi tehdä kestäviä rakenteita.

  Me FM-Hausilla uskomme, että rakennusmateriaalien valinta ei ole yksioikoista, sillä myös betonia tarvitaan jatkossa. Mutta ehkä nyt olisi hyvä aika miettiä, voisimmeko rakentaa enemmän myös puusta?

  Puu on ekologinen ja helposti työstettävä vaihtoehto, joka myös tunnetusti sitoo hiiltä. Se on myös uusiutuva materiaali, joka ei Suomesta rakentamalla lopu.